Q1: When does admission process begin for nursery?

Answer1: The registration for admission to preschool begins in January as per notification by Department of Education, Govt of NCT Delhi.

Q2. What do I need to do if my child is going to be absent from school?

Answer2: After being absent a written application is required when the child returns.  We consider regular attendance to be most important, but please keep your child at home if s/he is sick. Half day leave is not permitted.

Q3: Do I need to do anything if my child is late for school?

Answer3: Late arrival is not allowed in the school .You are advised to keep the child at home rather than rush to the school, putting his/her security to risk.

Q4: Can I take my child away from school before 2.20 pm?

Answer4: No, Half day leave is not permitted. You are advised to take full day leave in such a situation and avoid giving request for early departure.

Q5: Can my child buy lunch at the school

Answer5: No, canteen or any other tuck shop is not available in the school. We do not sell any food items in school premises. You are advised to ensure that your child carries his lunch pack every day to school.

Q6: How do I arrange for a meeting with my child’s class teacher?

Answer6: Teachers are available for meetings with parents at mutually convenient times. Please arrange meetings beforehand, in writing or by telephoning the office to arrange a meeting if there are any issues you wish to discuss.

Q7: If I change my contact details do I need to inform the school?

Answer7: It is essential that you inform the office and the class teacher of any change of contact details relating to your child. This includes mobile numbers, emergency contacts and home addresses. This is particularly important in case of sickness or accident.

Q8: What do I do if my child has to take medication while at school?

Answer8: Prescribed medications only may be taken at school in the presence of school doctor.

  • Medicine must be administered by School doctor only.
  • Students requiring medication at school should go to the school clinic with written request of parent and clinical prescription.
  • Students should carry asthma treatment with them on all school activities
  • Students are not permitted to keep medications on their person, in their bags or in classrooms. (With the exception of Asthma puffers).

Q9: What happens if my child has a medical emergency?

Answer9: If your child has an emergency on the campus during school hours, your child will be seen and treated immediately by school doctor and nurse. If necessary, your child may be referred to the nearest hospital emergency room with your consent.

Q10: What if my child loses something valuable at school? 

Answer10: All valuables (including mobile phones) should remain at home during school hours. Please do not allow your child to bring mobile, ipad or any electronic toys, games or cards or any valuables to school .This policy helps to prevent theft, loss of valuables and playground squabbles.

Q11: Does my child have to go on school excursions or attend performances?

Answer11: Excursions are planned to enrich the learning experience and all children participate. For all excursions including sports, for which students leave the school, permission/consent notes are required. All notes for excursions and performances must be handed in two school days before the excursion date as this assists in efficient organisation.

Q12: What will be the pattern of evaluation of the students?

Answer12: The evaluation of the learners is based on continuous and comprehensive system of evaluation. The objective of the evaluation would be diagnostic, remedial, reinforcing and developmental. The focus of assessment would be on testing the skill-base of the learners in the course of their learning process. For complete scheme of evaluation please refer to school diary for details.

Q13: How many languages students are expected to study at the primary level and at the middle and secondary level?

Answer13: At the primary level, the students would be expected to study two languages (Hindi and English) and subsequently from class V to VIII the learners would study three languages (French or Sanskrit can be opted as third language)

Questions pertaining to CBSE board exam (Summative Assessment II)

Q1. Who is eligible to appear for school conducted SA-II?

Ans1: Students of Senior Secondary Schools who do not wish to move out of the CBSE system.

Q2. Who is eligible to appear in the Board conducted SA-II?

Ans1 :i. All the students of Secondary Schools; and

  1. Students of Senior Secondary Schools, if they wish to move out of the CBSE system.

Q3. If I intend to change my school after Class X but do not want to change the CBSE Board, do I need to sit for the Board conducted SA-II?

Ans3: If you are a student of a Secondary School, then you need to sit for Board conducted SA-II; if you are a student of a Senior Secondary School, then you need to sit for the School conducted SA-II only.

Q4. Will the certificates of those students who appear in School conducted SA-II and Board conducted SA-II be different?

Ans4: No, the certificate being issued by the Board to all the students passing out of the CBSE affiliated schools whether they have appeared in School conducted SA-II or Board conducted SA-II will be the same.

Q5. Will the syllabus for Board conducted SA-II cover the entire year (first and second term) and that for school conducted SA-II be for the second term only?

Ans5: No, the syllabus for both types of SA-II will be the same and it will be the one prescribed by the Board for the Second term only. This is available on the CBSE Website (www.cbse.nic.in).

Q6. Will the method of assessment between the Board conducted SA-II and School conducted SA-II will be different?

Ans6: No, both types of Answer Books will be assessed based on the Marking Scheme prepared by the Board. The assessment under Board Conducted SA-II will be done by the school teachers from outside the school, while that under School Conducted SA-II will be done by the school teachers of the same school.

Q7. If I have taken School conducted SA-II and I am transferred to a place where there are no CBSE affiliated school, will other Boards admit me in Class XI?

Ans7: As the certificate at the end of Class is going to be issued by the CBSE there should not be any problem for you in getting admission in Class XI, as there is equivalence between Class X of different Boards.

Q8. If I sit for Board conducted SA-II, will my certificate show Grades for only SA-II obtained by me and not Grades given to me by the School under CCE throughout the year?

Ans8: No, Board conducted SA-II will only be one part of the overall statement of assessment to be issued by the Board. The certificate will show the overall Grades obtained by you in Summative and Formative Assessments (SA and FA). SA consists of both the Summative Assessments and FA consists of all the four Formative Assessments.

Q9. How will a School know whether I am leaving the CBSE system or not?

Ans9: Parents are requested to give in writing about their intention for appearing in school conducted or board conducted SA-II while filling the registration form .


Q10. If I give in writing that I am leaving the CBSE system and after the end of Class X results I do not go outside the CBSE system or want to stay in the same school, will I be forced by the school to leave the CBSE system or my school?

Ans10: You are expected to make a conscious decision before giving in writing about your intention of going out of CBSE system. But having given in writing that you are going to leave the CBSE system, you may probably forego your priority in admission in Class XI in the same school. However, such cases would be dealt with on merit by the school as they have autonomy to decide.

Q11. Some of the teachers are liberal in giving marks while some of them are not. Will I not suffer on account of strict marking by my school in school conducted SA-II?

Ans11: No student would suffer because of strict marking or benefit from lenient marking as the Marking Scheme for all Question Papers in all major subjects is provided by the Board and teachers are directed to adhere to the Marking Scheme in each subject. However, to avoid any such apprehension the Board undertakes random verification of the assessment done by the school and all evidences of assessment are submitted to the board.

Q 12. What are the rules for condonation of attendance?

Ans12. I. A candidate must have at least 75% attendance in the classes held : counted from the day of commencing teaching of classes X/XII as the case may be upto the 1st of the month preceding the month in which the examination of the Board commences.

Shortage up to 15% may be condoned by the Chairman, CBSE. Cases of candidates with attendance below 60% in class X/XII, as the case may be, shall be considered for condonation of shortage of attendance by the Chairman only in exceptional circumstances created on

  1. medical grounds such as serious diseases like cancer, AIDS, T.B. or similar serious diseases requiring long period of hospitalization.
  2. Death of a parent

III. Authorized participation in sponsored tournaments and Sports meet of at least inter school level and NCC/NSS camps.

  1. Authorized participation in Sports at National level organized by recognized Federations/CBSE/SGFI. For students participating in Sports at National level organized by recognized Federations/CBSE/SGFI the attendance required will be at least 60%.

Questions pertaining to Disability related Relaxations during Board Exams

Q.1 What are the types of disabilities for which Board grants concessions?

Ans1. Blind, Physically Handicapped, Dyslexics, Autistic and Spastic Candidates

Q.2 Authority from whom the medical certificate has to be obtained?

Ans2. From a medical officer not below the rank of an Assistant Surgeon of a Government Hospital.

Q.3 Whether the request for obtaining concessions has to be submitted through the school or directly by parents?

Ans3. The request along with the medical documents and concessions required has to be sent to the Board through the Principal of the school, in which the student is studying, duly recommended by the Head of the institution.

Q.4 What are the concessions given by the Board for the examinations?

Ans4. The following concessions are provided by the Board for the examinations:

  1. Exemption from studying third language up to middle school level (i.e. Class VIII);
  2. Permission to use an amanuensis;
  3. The amanuensis should be a student of class lower than the one for which the candidate will be taking the examination;
  4. The candidate pays the fee as prescribed for use of the amanuensis to the Board. However, the Blind, Physically Handicapped or Spastic Candidates are being provided services of an amanuensis free of cost.
  5. The candidate is permitted to use the services of an amanuensis in all or any of the papers. Services of same amanuensis is taken for all the papers.
  6. The candidates are being permitted to draw the diagrams etc. themselves, if desired by them.
  7. Additional time as under is given in each paper:

For paper of 3 hours duration 60 minutes

For paper of 2 ½ hours duration 50 minutes

For paper of 2 hours duration 40 minutes

For paper of 1 ½ hours duration 30 minutes

  1. Alternative type questions are provided in lieu of questions having visual inputs for the blind candidates in English Communicative and Social Science for Class X and History, Geography and Economics for Class XII;
  2. Separate question papers in enlarged print for Mathematics and Science & Technology in Class X are provided;
  3. Blind candidates from Delhi have the facility to use computer or a typewriter for writing answers;
  4. Blind candidates have been permitted to offer subjects like Music, Home Science etc. which are not available in the school and to study these subjects privately as subjects of extended learning.


  1. How many terms are there in the Middle Department?

Ans.     There are two terms :-

Term – I          April – September

Term – II         October – March


  1. What is the examination system like?

Ans.     Three Evaluations as per CCE pattern for Classes I to V.

Formatives and Summative Assessments for Classes VI-VIII.


  1. What are Formative and Summative?

Ans.     Formative exams are incorporated with regular teaching and comprise of quizzes, projects, debates, presentations etc. whereas Summative exams are pen and paper test of three hours duration at the end of each term.

  1. How are marks allocated in the Formative and Summative Assessment?

Ans.     Each Formative is marked out of 10. In each term there are two Formative Assessments and one Summative Assessment e.g.

Term –I          FA 1 + FA 2 + SA 1

Term – II         FA 3 + FA 4 + SA 2

  1. How marks are distributed as per Formative & Summative term wise?

Term – I          FA 1 (10) + FA 2 (10) + SA 1 (30) = 50

Term – II         FA 3 (10) + FA 4 (10) + SA 2 (30) = 50

Therefore Grand Total is = 100

at the end of the academic session


  1. Q. How Can I Help My Child in making Career choices?


  • Encourage your child to interact with people who work in the fields in which he/she is interested and let him/her know their work and kind of training needed for this career
  • Take him/her to career fairs. The more informed he/she is, the better the career choices will be.


  1. How are students assessed for Scholastic and Co- Scholastics subjects?


Ans. Our assessments include Four Formative and Two Summative Assessments throughout the year.

It consist of Observations, hands-on activities or experiential learning.

© 2016 Bal Bharati Public School